Vad är en bygdegård?

Bygdegårdar erbjuder många fördelar för såväl individen som hela samhället. Några av de främsta fördelarna är att de förenar och stärker banden mellan människor. Ännu en stor fördel är att de bryter isolering och får alla människor oavsett bakgrund att komma till en gemensam knytpunkt.

En bygdegård är en viktig knytpunkt som ger människor möjlighet att träffas och umgås. Dessa platser som finns över hela landet tjänar en viktig funktion i samhället då de förenar och stärker banden mellan människor – inte minst i svåra tider som kräver samarbete och uppmuntran. Härnäst presenteras de sju viktigaste skälen till varför bygdegårdar behövs, vilka är följande:

  • Förenar
  • Hälsosamt
  • Kamratskap
  • Kreativitet och kultur
  • Nya människor
  • Positivt intryck
  • Samhällsprojekt

Topp 7 fördelar med bygdegårdar

Bygdegårdar erbjuder en rad fördelar som gör de värda att bevara och stödja. De sju bästa skälen presenteras här. Läs vidare!

1. Förenar

En av de mest uppenbara fördelarna med bygdegårdar är att de ger en plats för människor att träffas och umgås. Även om det kan användas av många olika människor så förenar det utan tvekan människor med alla slags bakgrunder, oavsett etnicitet, kön och socialekonomisk status.

2. Hälsosamt

Många bygdegårdar erbjuder fysiska aktiviteter, bland annat fitness och promenader som är skräddarsydda för pensionärer och äldre. Det här motiverar och ger en anledning för människor att komma ut och vara friska.

3. Kamratskap

Bygdegårdar har fördelen att bekämpa ensamhet och vara en plats som alla isolerade människor kan besöka. Faktum är att en stor andel av befolkningen känner sig ofta ensamma, nästan en femtedel av befolkningen enligt vissa studier. En närliggande bygdegård kan därför vara en fantastisk möjlighet för tusentals människor att bryta isoleringen. Vissa bygdegårdar brukar samla in pengar för resor och utflykter, något som ytterligare utökar möjligheterna för att se nya platser och träffa nya människor.

4. Kreativitet och kultur

Inte sällan är bygdegårdar den perfekta platsen för kreativitet och kultur. Här uppmuntras människor att engagera sig i konst, hantverk och andra liknande kreativa aktiviteter som stimulerar sinnet och kroppen. Denna typ av aktiviteter är nyckeln till att få fler människor att samlas och träffas.

5. Nya människor

En av de bästa anledningarna att besöka bygdegårdar är att få möjlighet att göra volontärarbete och träffa nya människor. Anledningarna till att träffa människor kan växla mellan att vilja göra saker för andra till att behöva ta en paus från vardagslivet. Det finns alltid nya intressanta människor att lära känna och chanser att känna sig delaktig i samhället. Dessa aktiviteter ger nyttiga erfarenheter och kunskaper som du kan ha användning av i arbetslivet.

6. Positivt intryck

I ett allt mer digitaliserat samhälle har det aldrig varit viktigare med bygdegårdar, inte minst för barn och ungdomar som inte sällan fastnar framför datorn eller TV:n. Dessa platser påverkar människor positivt och erbjuder otaliga möjligheter för att få vänner, kreativa och sociala aktiviteter, evenemang och lära sig nya saker.

7. Samhällsprojekt

Ännu en fördel med bygdegårdar är att de samlar människor för att samarbeta mot gemensamma mål. Det kan till exempel handla om att organisera insamlingar, förbättra den lokala stadsmiljön eller annat samhällsprojekt som gynnar alla.