Därför ska du ha vinterdäck på bilen

Du som har körkort har någon gång fått lära dig att det finns både sommar- och vinterdäck till bilar och att det är lag på att byta till respektive däck ett visst datum. Men det finns flera fördelar med att byta till vinterdäck förutom att enbart uppfylla lagen.

Syftet med vinterdäck är just att däcken ska fungera på vintern. I Sverige varierar ju klimatet och mängden snö från norr till söder men i hela landet kan det faktiskt komma snö eller bli halt på vägarna under vinterhalvåret. Då behöver du vinterdäck på din bil för att köra säkert, både för din egen skull och medtrafikanternas.

Dubbat eller dubbfritt?

Mountain,Road,In,Winter.,Driving,On,The,Mountain,Road.Det finns två typer av vinterdäck du brukar kunna välja mellan: Dubbfritt eller dubbat.

”Din körstil och var du bor i landet spelar in i hur du skall välja”,
läs mer här om tips för att välja rätt och för specifika testvinnande däck i respektive kategori. Det finns även s.k. åretruntdäck som används mycket i övriga Europa men tänk efter en extra gång om du vill välja ett sådant däck, förhållandena i Sverige är oftast sådana att dubbdäck eller dubbfria vinterdäck är bäst.

Se till att däcken är i gott skick

För att dina vinterdäck ska vara säkra och lagliga krävs ett visst mönsterdjup. Kraven är att: ”Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara på minst 3 eller 5 millimeter. 3 millimeter för personbilar och lätta fordon som husbil och lätt lastbil/lätt buss.” vilket anges i tips och råd i Expressen. Se därför till att dina däck inte är för slitna. Har du dubbdäck bör du också kolla antalet dubbar så att de inte har lossnat för mycket och/eller för ojämnt mellan dubbdäcken.